graficka-priprema

Sve što vam treba za profesionalni dizajn logotipa

Šta je logotip i zašto je to važno?

Logo je grafički znak ili simbol koji doprinosti stvaranju vizuelnog identiteta tvog poslovanja. Mnogi misle da je logotip potreban da bi se delovao profesionalnije i ozbiljnije i u pravu su. Međutim, dobar logotip doprinosi mnogo više od toga.

Reč je o uštedi u troškovima za marketing. Istraživanja pokazuju da dobro osmišljen brend i proizvod sa upečatljivim vizuelnim identitetom troši mnogo manje za oglašavanje, nego poslovanje koje je potpuno neprimetno.

Zbog toga je vrlo važno pozabaviti se kako dizajnom logoa, tako i dizajnom web sajta, stranica na društvenim mrežama i generalno svim segmentima koji predstavljaju tvoje poslovanje.

Klasična podjela logotipa: Tipografski, simbol i kombinovani logo

Logo se u većini udžbenika deli na tri osnovne kategorije:

Tipografski: Logo sastavljen od slova, sadrži naziv brenda i neku osnovnu parolu. Primer za takav logotip je Google – upečatljiv font, zanimljivo vizuelno rešenje i upečatljive boje. Sve ovo čini da svi dobro znamo kako izgleda Google. Skraćena verzija obrazuje favikon koji se sastoji od prvog slova i upečatljivih boja.

Simbol: Znakovni logotip koji predstavlja određeni brend. Najpoznatiji takav logo jeste Apple, brend nakon kojeg ilustracija jabuke više nikada neće biti ista.

Kombinovani logo: Kombinacijom tipografije i simbola nastaje kombinovani logo koji je jedno vreme bio izuzetno popularan. Primera za ovakav logotip je mnogo: Nike, Adidas, Huawei…

Važna napomena: Ova podela ti može značiti prilikom dogovora sa grafičkim dizajnerom kako biste se što lakše sporazumeli oko toga šta tačno želiš. Međutim, kreativnost poznatih dizajnera briše ove ustaljene granice, pa je podela potpuno nepotrebna.

Dizajn za logo: Kakav treba da bude?

Grafički dizajneri se često razlikuju po stilu i tehnikama, ali svi se slažu oko nekoliko osnovnih stvari koje su potrebne da bi dizajn lototipa bio dobar. Izdvojili smo nekoliko smernica koje će ti pomoći da proceniš da li je tvoj logotip dobar.

Prosečan preduzetnik često misli ovako – Ako nemam kukice, elegantan font, drečave boje i ilustracije, ljudi će misliti da sam neozbijan. Komplikovan logo pokazuje i moje umeće, zar ne?

Pa i ne baš.

Podsetimo se – Logo je nešto po čemu bi potencijalni kupci trebalo da zapamte tvoje poslovanje. Komplikovani logo je težak za pamćenje, često nepregledan i krajnje nepraktičan – teško je primeniti ga na web sajt, društvene mreže, vizit kartu, kombi za dostavu…

Dobar logotip će te pozicionirati u sećanju kupca i na taj način izdvojiti od konkurencije. Postoje kompanije i udruženja koja imaju izuzeztno komplikovane logoe, ali trebalo bi uzeti u obzir da takve kompanije posluju dugi niz godina kao i da su angažovale izuzetne profesionalce kako bi svoj logo dovele do savršenstva.